Hello Beautiful!

Hello, Mommies

Setiap wanita yang bersalin akan mengalami perubahan bentuk badan termasuk bahagian perut, dulu kempis sekarang buncit. Bukan semua orang bertuah memiliki tubuh badan yang tidak bermasalah kerana ada yang terpaksa berusaha untuk mendapatkan kembali badan yang langsing seperti sebelum bersalin. Just like me, Eva memang berusaha sedaya upaya untuk mengempiskan perut yang buncit dan menggeleber. Hehe.
Siapa yang tidak mahu perut cantik begini kan

Siapa yang tidak mahu perut cantik begini kan

Bagi mommies yang mempunyai sumber kewangan yang kukuh, bolehlah mengunjungi pusat ‘slimming centre’ yang menawarkan pakej mahal ribuan ringgit untuk membuang lebihan pada bahagian perut dengan kadar yang cepat. Tetapi, jika anda tidak mengamalkan kehidupan yang sihat sudah pastinya ia akan datang kembali.
Sebenarnya keadaan perut buncit,menggeleber dan berselulit selepas bersalin adalah disebabkan oleh diastasis recti, iaitu pemisahan otot perut yang paling luar. Keadaan ini normal bagi wanita selepas bersalin dan tisu perantara yang sebelum ini menyambung otot-otot perut yang terpisah, akan tertarik ke bahagian tepi abdomen anda selepas bersalin. Akibatnya, tisu perantara tersebut yang akan menyokong organ dalam badan dan bukannya otot perut sekaligus menyebabkan perut anda nampak buncit.
Diastasis Recti

Diastasis Recti

Terdapat pelbagai cara dalam usaha mengempiskan perut selepas bersalin ini. Yes, ia mungkin mengambil masa yang lama, menuntut kesabaran, disiplin dan kerajinan untuk berjaya kembali slim. Anda percaya, anda berjaya!
Tips Atasi Perut Buncit Selepas Bersalin Yang Wajib Ibu Tahu

Tips Atasi Perut Buncit Selepas Bersalin Yang Wajib Ibu Tahu

1. Menyusukan anak anda

Penyusuan susu ibu adalah azimat terbaik untuk kempiskan perut. Setiap kali mommies menyusukan anak, ia boleh mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari. Best kan? Oleh itu, susukan anak sebaik sahaja selepas bersalin sehingga si kecil berusia 2 tahun untuk penyusuan secara eksklusif. Sudah tentu, anak kita mendapat khasiat susu ibu dan kita pun mendapat manfaat untuk badan kita. Perjalanan penyusuan secara eksklusif ini bukanlah semudah ABC tetapi jika mommies sudah berniat, try your best dan lengkapkan diri anda dengan ilmu penyusuan.
Jom tengok tips ibu ini yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 20kg! Banyak tu (jelesnya)

2. Pemakaian bengkung

Semasa dalam tempoh berpantang, anda boleh lakukan pelbagai perkara untuk memastikan tubuh badan sihat termasuk berbengkung untuk kempiskan perut. Bagi yang bersalin normal, boleh terus berbengkung manakala ibu yang bersalin secara cesarean boleh memakainya setelah seminggu atau dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk memastikan luka pembedahan dalam keadaan normal.
Mungkin ada segelintir ibu rimas, tidak selesa apabila berbengkung selepas bersalin. Hakikatnya, berbengkung mempunyai kebaikan tersendiri seperti mengembalikan bentuk badan asal termasuk perut. Namun begitu, pastikan mommies tahu cara pemakaian bengkung yang betul untuk mengelakkan kesan negatif yang tidak diingini.

3. Bertungku / bertangas / sauna

Bertungku bertujuan untuk memecahkan lemak, darah beku dan mengurangkan bengkak dalam perut atau rahim. Manakala, bertangas dan bersauna membantu memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan. Mommies boleh menjemput ‘mak bidan’ untuk datang kerumah sekurang-kurangnya tiga sehari selepas bersalin normal dan at least, dua minggu selepas bersalin untuk cesarean. Tetapi bahagian luka pembedahan tidak dibenarkan ditungku.

4. Pemakanan sihat

Selepas bersalin, badan mommies lemah dan letih. Oleh itu, mommies perlu makan makanan berkhasiat untuk menambah tenaga dalam badan dan memastikan penyusuan susu ibu dapat dilakukan dengan baik. Pada bulan-bulan pertama, bayi memerlukan susu ibu yang berkhasiat, seimbang dan kalori yang mencukupi. Dalam tempoh berpantang, mommies pilih makanan yang sesuai serta elakkan pengambilan lemak dan minyak tetapi lebihkan makanan yang membantu proses bakar lemak seperti oat, kekacang, salmon, madu dan bayam.

5. Lakukan aktiviti kecergasan

Senaman kardiovaskular dan abdominal boleh membantu ibu mengempiskan perut. Antara aktiviti fizikal yang boleh dilakukan adalah berjalan kaki, berbasikal dan berenang. Lebih menarik, bukan perut anda sahaja yang kempis tetapi dapat membina otot. Perlu ingat, perut yang ‘cantik’ bukan kerja mudah kerana anda perlu sabar dan lakukan senaman secara konsisten demi merealisasikan impian perut kempis.

6. Perbaiki postur tubuh

Postur tubuh juga memainkan peranan yang penting. Cara jalan, cara duduk dan apa sahaja pergerakan memberi kesan kepada bentuk badan kita. Sebagai contoh, anda perlu pastikan anda duduk dalam keadaan tegak, berjalan dengan postur badan tegak / tidak membengkok. So, mulai hari ini pastikan tubuh badan anda dalam keadaan yang betul.

7. Detox toksin dalam badan

Tahukan anda bahawa lebihan toksin dalam badan kebanyakkannya terkumpul di bahagian perut? Situasi ini menyebabkan mommies mengalami masalah penghadaman seterusnya mengakibatkan lebihan makanan dan lemak terkumpul di bahagian perut. So, lakukan detoksifikasi dari semasa ke semasa bagi membantu mengurangkan toksin dalam tubuh anda terutamanya perut. Pengambilan suplemen untuk nyahkan toksin boleh membantu.

Kenapa Anda Perlu Detox?

Kenapa Anda Perlu Detox?

Jom detox secara semulajadi dengan Alfalfa dan Herbalax. Kenapa perlu pilih produk ini? Sebab tiada perasa tiruan, pemanis, perwarna dan pengawet tiruan. Selamat digunakan.

 

Set Detox Paling Mantap!

Set Detox Paling Mantap!

Mari kita lihat fungsi vitamin yang terdapat di dalam Set Detox Shaklee ini:

Set Detox Shaklee terdiri daripada:

1. Alfalfa – Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. Selain itu, Alfalfa membantu memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit. Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Ini kerana Alfalfa mengandungi saponin yang seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.
2. Herb-Lax – Herblax membantu membersihkan najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh. Di samping itu, ia merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut dan membantu masalah sembelit.

Jom tengok testimoni rakan-rakan kita yang telah menggunakan Herblax dan Alfalfa.

Testimoni Herblax 1:
Perut rasa ringan ja

Perut rasa ringan ja

“yess im loss another 1kg…setelah 2bln menggunakan herb lax saya betul2 berpuashati dgn hasil keesokan hari nyerr…awal2 pagi perut dah mula mengejutkan saya bgn dari tdo…huhuhu xrisau ke gym setiap hari utk melakukan senaman perut…perut terasa ringan dgn herb lax…:)) amalkan herb lax jam 10mlm confirm jam 6 pagi dah sedar…saya amalkan juga omega guard n lechitin sure hebat…xpercaya cuba laa…”

Testimoni Herblax 2:
Berat pun turun.Bestnya!

Berat pun turun.Bestnya!

“Alhamdulilah, dah 2minggu makan shaklee tu. Tadi saya timbang 5kg saya turun. Dari 48kg hingga 43kg. Heeee sukanya. Kawan pom ade tegur saya dah nampak kurus”

Testimoni Herblax 3:
Size baju pun berubah!

Size baju pun berubah!

“baru 2 bulan ambil herb-lax + lecithin + cinch shake…dari baju saiz 50 dh boleh pakai saiz 46 arini…. ni yg lg semangat nk teruskan ni…Alhamdulilah….”

Testimoni Alfalfa 1:
Lebih bertenaga!

Lebih bertenaga!

“Salam sy nak share testimoni emak sy sendiri yang mengalami athma (sempot) selepas mengamalkan alfalfa..kalau dulu hari2 mak kna makan ubat sempot tp kini sejak mengamalkn alfalfa mak da x perlu lgi mkn ubat sempot. kini mak lebih bertenaga.a;hamdulillah…tq”

Testimoni Alfalfa 2:
Berat badan pun boleh turun!

Berat badan pun boleh turun!

“Slama ni duk bace testimoni org je…arini sempena tahun baru, nk la wat testimoni sendiri…Saya amalkan esp+omega+alfalfa..memula dlu sye mmg tak yakin. Tp bile tgok hasilnya, mmg sgt memuaskan. Susu badan makin byak,berat badan sye turun 7kg!!..mmg tak sangka..n yg bestnye, ramai tegur Kate mula nampak berseri…hihi…Dr pengguna, terus sye jd agent shaklee..terbaek la shaklee..!”

Testimoni Alfalfa 3:
Tumit sakit sudah sembuh!

Tumit sakit sudah sembuh!

“Salam semua kawan2…hari ini saya mau syer manfaat alfafa ni. Saya dah ambil alfafa sejak habis pantang feb 2013, hinggalah sekarang…apa yg bestnya dgn alfafa ni..saya dapat rasakan perubahan yg ketara pd tubuh saya, saya rasa ringan je, kalau dulu kan seingat saya bila bangun pagi mesti rasa kat tumit kaki…lenguh badan, sakit kepala…tapi sekarang alhamdulilah sgt…masalah tu saya dpt atasi dgn bantuan alfafa…Sebenarnya pengambilan yg konsisten sgt penting. hasilnya kita dpt bonus iaitu tubuh badan yg sht…tiada yg bermakna seseorang tu kan selain memiliki kesihatan yg baik…”


Pastikan semangat anda hendakkan perut yang cantik bukan hangat-hangat tahi ayam sahaja ya. Jaga pemakanan dan lakukan senaman secara konsisten. Of course, detoks pun perlu untuk membantu membuang bahan buangan dari badan. Jangan biarkan toksin-toksin membelenggu dan mengawal hidup anda! Bertindak sekarang sebelum terlambat supaya kita tidak terdedah dengan penyakit-penyakit kronik.

Harga Set Detox Shaklee:

1. Herblax: RM56.65 / 120 biji
2.  Alfalfa Complex (S): RM56.98 / 330 biji
     Alfalfa Complex (L): RM103.75 / 700 biji
Harga tidak termasuk kos penghantaran dan kalau nak harga best / murah, mommies boleh pertimbangkan untuk join member Shaklee. Kalau join bulan ini sehingga bulan October, 2015 mommies boleh dapatkan Vitalea secara PERCUMA. Tak mahu ke? Don’t worry, Eva akan guide tentang cara pemakanan supaya mommies boleh detox dengan cara yang betul.
Kalau ingin dapatkan kesan yang optimum untuk kempiskan perut dan kuruskan badan sekali, mommies boleh ambil Set Kurus Shaklee khas untuk ibu menyusu (sekiranya breastfeeding). So, cepat-cepatlah dapatkan Alfalfa dan Herblax hari ini. Lagi lama tunggu, lambatlah perut itu kempis. Harga pun sangat berpatutan dan berbaloi.
Semoga perkongsian ini membantu mommies!

You are what you eat!

Eva Matt’s | 1105221

0138187984

Stories of AveHeart | Discovering Parenthood