Hmm,kulit punggung bayi kelihatan merah, berbintik dan menggelupas? Oh, tidak! Ini merupakan salah satu masalah yang kerap berlaku dengan bayi baru lahir, ruam lampin. Kasihan si baby rasa tidak selesa dan selalu menangis terutamanya apabila terkena air ketika mandi. Bahagian lampin si baby mudah dijangkiti ruam dan kudis punggung walaupun lampinnya kerap ditukar. Ini kerana …
8 Komplikasi Berbahaya Semasa Hamil Yang Mesti Ibu Tahu
Tahap kesihatan ibu ketika hamil mempengaruhi perkembangan fetus yang dikandungi. Sepanjang 40 minggu kehamilan, tubuh ibu akan mengalami pelbagai perubahan. Komplikasi ketika hamil tentunya merunsingkan bakal ibu, bayi yang dikandungi dan risiko yang harus dihadapi selepas kelahirannya kelak. #1 Kencing kotor UTI atau dikenali sebagai penyakit kencing kotor adalah jangkitan kuman yang melibatkan pundi kencing, …
Resepi Aiskrim Pisang
Cuti sekolah ini adalah masa terbaik to spend our quality time dengan anak-anak dan family. Mesti riuh rumah kan. Jom ajak anak-anak buat resipi aiskrim pisang, confirm berebut makan bila dah siap. Hehe. Cara buat aiskrim pisang ini sangat mudah dan bahan-bahan pun senang nak cari. Saiz hidangan: 4 orang Tempoh penyediaan: 15 minit + …
Salam ceria semua! Mood cuti sudah? Untuk mereka yang ingin balik kampung, semoga perjalanan diberkati dan hati-hati ya! Kesan regangan / stretch mark merupakan salah satu perubahan fizikal wanita mengandung. Mungkin ibu hamil merasa risau dengan perubahan diri selepas bersalin nanti. Kalau boleh tak nak kesan regangan ini sebab nampak tidak cantik. It’s okay, kita …
Tip dan Posisi Sendawakan Bayi Selepas Menyusu
Hello mommies! Pernah risau baby tidak sendawa selepas menyusu?Kadang-kadang sukar untuk sendawakan si baby kan. Bayi yang menyusu botol perlu disendawakan selepas menyusu atau keluarkan angin dari tubuhnya  kerana aliran susu yang laju daripada puting botol memaksa bayi untuk menelan angin di antara sela waktu menelan. Berbeza dengan bayi yang menyusu susu ibu, bayi mempunyai …
Hello, Beautiful! Yes, it’s you. Apa khabar? Weekend ini mahu pergi mana? Jangan lupa pakai pelembap muka, jauhkan diri dari sinar UV yang bahaya. Ceh, nway semua wanita mahu muka bebas jerawat kan. Mari baca 7 tips Kulit Cantik Tanpa Jerawat. Have a nice day everyone!
Salam ceria semua! Mudah bersalin tanpa sebarang koyakan faraj pasti menjadi “wish” mami semua kan. Eva pun begitu since both pregnancy belum lagi mengalaminya. Maybe, untuk kali ketiga “wish” Eva akan jadi reality. Finger crossed. Semoga perkongsian ini membantu mommies untuk menghadapi proses kelahiran dengan mudah. Mari kita berusaha! 1. Urutan perineal Urutan yang dilakukan …
Salam ceria semua! Sepanjang bulan Ramadan ini, pemilihan makanan berkhasiat amat penting agar mampu memberikan tenaga kepada ibu-ibu untuk melakukan aktiviti harian. Salah satu jenis makanan yang terbaik ialah makanan kering. Walaupun telah mengalami proses pengeringan namun khasiatnya masih tersimpan dengan baik. Mari ketahui kebaikan 11 snek yang sesuai diambil ketika berpuasa. 1. Kurma Kurma …
Salam Ceria Mommies! Si comel anda tidak lama lagi berumur 6 bulan?Mesti tidak sabar untuk memperkenalkan bayi makanan pertamanya. Sebelum bayi berusia 6 bulan, Kementerian Kesihatan menyarankan supaya bayi hanya menyusu badan secara eksklusif. Selepas enam bulan, mami boleh memperkenalkan makanan pejal ke dalam diet bayi kerana bayi juga memerlukan nutrient lain selain susu badan seperti zat …
Sembelit o sembelit! Trauma kalau sebut pasal sembelit ini. Eva pun trauma, anak pun takut sampai menangis. Hati ibu mana tidak kasihan bila nampak anak meraung sakit nak membuang air besar. Eva pun pujuk anak dan bagi mainan supaya dia perlahan-lahan “push poop” dia. Anak Eva yang berumur 3 tahun kadang-kadang pandai melarikan diri, mengelak daripada dipaksa. …
PAGE TOP
error: Content is protected !!